Kupiliśmy chleb,
ale nie jesteśmy w stanie całego zjeść od razu. Jak zatem go przechowywać, by
zachował świeżość i nie zepsuł się? Jak długo chleby powinny zachowywać
świeżość?
Odpowiedź na te
pytania wcale nie jest prosta. Co gospodyni, to inny sposób na zarządzanie
kuchnią.
Każdy rodzaj
chleba to inny czas zachowania jego świeżości. Im więcej mąki żytniej i większa
ilość otrąb w chlebie, tym dłużej pieczywo zachowuje świeżość. Chleb pszenny z
mąki pszennej oczyszczonej (taki z piekarni) już po 2 dniach jest czerstwy,
chleb mieszany pszenno-żytni po 5 dniach, chleby czysto żytnie mają trwałość do
7 dni, a chleb żytni z dodatkiem otrąb do nawet 10 dni.
Oto kilka
sprawdzonych sposobów na znalezienie miejsca dla twojego chleba:
Poza włożeniem
chleba do zamrażarki z dopiskiem „na zaś” jest kilka sposobów na przechowywanie
pieczywa, by jak najdłużej był on świeży i smaczny.
Przede wszystkim,
chleba NIE należy trzymać w folii, ponieważ będzie mu tam za ciepło i szybko
spleśnieje. Jak już musisz zostawić go w folii, porób dziurki, aby chleb mógł
oddychać. Proces czerstwienia zachodzi w niskich temperaturach,
więc NIEwskazane jest przechowywanie pieczywa po prostu w lodówce.
Najlepiej zrobisz,
jeśli przełożysz chleb do drewnianego
lub plastikowego chlebaka, czy papierowej
torby. Nowością w kuchni może być także gliniany garnek z pokrywką taki jak na zdjęciu – niestety oferowane
garnki gliniane są dość drogie.
Prostym, tanim i przede wszystkim wypróbowanym
przez babcie sposobem na chleb były lniane
worki lub ręczniczki. Pamiętaj, że proste pomysły są najlepsze i może warto
sobie o nich w końcu przypomnieć.
Pora na zmiany?
Chcesz lepiej zadbać o podstawowy produkt w kuchni i nie marnotrawić już więcej
żywności? Przemyśl podane wyżej sposoby przechowywania chleba i jeśli wybór
padnie na lniane worki, daj znać J
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz